W ramach innowacji pedagogicznej „Radość czytania i gotowania” uczniowie klasy 2c wysłuchali fragmenty książki Grzegorza Kasdepke „Bon czy ton. Savoir-vivre dla dzieci”. Na podstawie wysłuchanego tekstu rozmawialiśmy o kulturalnym zachowaniu przy stole, zdrowym odżywianiu oraz zasadach higieny podczas przygotowywania posiłków. Uczniowie pogłębili również wiedzę na temat owoców jako produktów bogatych w witaminy i poznali znaczenie ich regularnego spożywania.

Kolejnym etapem zajęć było wspólne przygotowanie sałatki owocowej. Samodzielne komponowanie i przyrządzanie potrawy okazało się dla dzieci niezwykle atrakcyjne i sprawiło im wiele radości.

Dzięki temu doświadczeniu uczniowie nie tylko chętnie spożywali przygotowane potrawy, ale też rozwijali umiejętności praktyczne i pogłębiali świadomość zdrowego odżywiania.

Z radością czekamy na kolejne zajęcia.:)